Uleiul de măsline pentru mulți occidentali poate fi doar ulei de gătit simplu, dar pentru oamenii din Creta este mult mai mult decât atât. În vechile civilizații mediteraneene, uleiul de măsline era inseparabil de viața civilizată în sine. Uleiul de măsline nu era doar un produs alimentar important, ci era și ars în lămpi pentru a oferi lumină, putea fi folosit ca lubrifiant și era amestecat cu esențe pentru a produce uleiuri parfumate.
În Grecia de astăzi, uleiul de măsline este aproape sacru. Populația greacă este cel mai mare consumator de ulei de măsline pe cap de locuitor din lume: consumul mediu național variază de la 18 litri la peste 30 de litri de persoană; consumul mai mare aparține cu siguranță oamenilor din Creta, unde consumul anual pe persoană a fost în medie de 31 de litri, potrivit unui studiu din 1996.
Ingredientul de bază pentru sosurile din bucătăria greacă este uleiul de măsline, unde poate fi sos de soia pentru chinezi sau sos Worcestershire pentru englezi. Uleiul de măsline grecesc este mai mult decât sos, desigur, dar este condiția sine qua non (fără de care, nimic) și fără el nu ar putea exista bucătărie greacă așa cum o cunoaștem noi, in toata lumea o rețetă pentru un fel de mâncare greacă necesită de obicei două linguri de ulei. Aceeași rețetă într-o gospodărie greacă necesită o jumătate de cană. Oriunde in Creta se cere o ceașcă plină.
Un fel de mâncare autentic grecesc sau cretan, pentru un călător, va părea inundat în ulei de măsline. Poate veți spune că atât de mult ulei produce prea multe calorii și prea multe grăsimi. Trebuie să vă amintiți că aceste rețete sunt destinate persoanelor care în mod tradițional munces fizic foarte mult. Ei au nevoie de energie, iar uleiul de măsline grecesc, în special soiul cretan, este hrană și energie sănătosă.
Numeroase studii au indicat că o dietă mediteraneană săracă în grăsimi saturate, dar bogată în grăsimi monoinsaturate, cum ar fi uleiul de măsline, pe lângă cerealele integrale, fructele și legumele, ajută la prevenirea bolilor de inimă și chiar a cancerului. Un alt studiu raportat acum câțiva ani în New England Journal of Medicine a constatat că respectarea unei diete mediteraneene la o populație greacă a redus substanțial riscurile de mortalitate, în special riscurile de deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului. Dieta tradițională care a fost evaluată a inclus o mulțime de ulei de măsline, o abundență de legume și fructe, nuci, cereale și aporturi moderate de pește și vin. Întreaga dietă despre care se credea că conferă aceste beneficii, dar conținutul de grăsimi mononesaturate din dietă (în principal din ulei de măsline) joacă un rol important în acest efect protector.
Acest studiu a confirmat doar o constatare cu privire la efectele benefice ale dietei cretane, care a atras atenția pentru prima dată după un studiu influent publicat în 1960, care a constatat că bărbații cretani aveau cea mai mică rată de boli de inimă și cancer din toate cele șapte țări studiate (Finlanda, SUA, Olanda , Italia, Iugoslavia, Japonia și Creta). Misterul este atribuit unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale și utilizării exclusive și abundente a uleiului de măsline extravirgin, produs în Creta în mod natural.
De la publicarea acestui studiu, dieta și stilul de viață cretan s-au schimbat pe măsură ce insula a prosperat și a devenit urbanizată. Pe măsură ce cretanii au introdus mai multe carne și brânzeturi în dietele lor și nu au mai lucrat pe câmp, ratele bolilor de inimă și ale cancerului au crescut. În ultimii ani, Creta a pus un accent din ce în ce mai mare pe dieta sa tradițională și pe principiile sale alimentare. Un program de certificare pentru restaurante a fost introdus în 2004 pentru a promova bucătăria tradițională cretană.
Trebuie reamintit faptul că climatele ideale din Grecia și Creta contribuie cel mai favorabil la superioritatea uleiului său de măsline: are o aromă mai bogată, mai fructuoasă, o aromă intensă și o culoare verde distinctivă. Soarele aprins din Grecia și insulele sale produce o abundență de antociani, flavonoide și fenoli – substanțe naturale din plante care luptă împotriva oxidării cauzate de lumina ultravioletă a soarelui.
Beneficiile uleiului de măsline extravrigin din Creta au fost suficient demonstrate. Cel mai bun mod de a ști ar fi să încorporezi uleiul Savouidakis în dieta ta.